KENYAS RE4MISTER ÆNDRER LANDETS SLUMOMRÅDER
Tidligere indsatte i Kenya skabte Re4mist-organisationen til at reformere Nairobis slumområder, så andre ikke går ad den samme sti, som de gjorde.
Re4mist Crime Kwetu Si Poa (For os er kriminalitet ikke god)-organisationen fra Kenya er ”forpligtet til at slå til lyd for et kriminalitetsfrit, fredeligt og bæredygtigt samfund som en måde at sikre værdighed til de unges dagligdag i samfundet”. De styres af syv kerneværdier: fællesskabsservice, innovation, fortræffelighed, integritet, mangfoldighed, engagement og anerkendelse og støtte af individuelle talenter.
Re4mist blev dannet af tidligere indsatte, der var fast besluttede på at blive produktive og bidragende borgere, når de blev løsladt. Men de ønskede også at sikre, at andre ikke gik ad den vej, som de havde fulgt i første omgang. Derfor er deres fokus på Nairobi slumområdet, der skaber kriminalitet.
”Vi er så taknemmelige over for Vejen til lykke-organisationen for de undervisningsmaterialer, vi har modtaget indtil nu. De har gjort meget for at ændre livet for en række mennesker i vores lokalsamfund.”
Projektlederteamet på Re4Mist udformede et program, der hedder ”At bygge tryggere lokalsamfund” for at forhindre kriminalitet, før det overhovedet sker, og mindske stofmisbrug, skolefrafald, teenagers graviditet og slumkvarterernes nedværdigelse. De bruger bevidsthedsforøgelse, produktivitet og forbedring af færdigheder til at styrke dem, der bor i byens slumkvarterer.
Vejen til lykkes undervisningsmaterialer kom netop på det rigtige tidspunkt til at berige programmet. Som gruppens leder sagde: ”Vi er så taknemmelige over for Vejen til lykke- organisationen for de undervisningsmaterialer, vi har modtaget indtil nu. De har gjort meget for at ændre livet for en række mennesker i vores lokalsamfund.”
De to centrale fokusområder for Re4misterne er skoler og fængsler. De begyndte i fire fængsler, to for kvinder, et for mænd og et for unge. I hvert fængsel tilbragte de hele dagen sammen med indsatte og fængselsbetjente, idet de gennemgik indholdet af Vejen til lykke-hæftet. De indsatte fortalte om at lære de 21 leveregler, såsom: ”Hvis jeg bare kunne have overholdt dette, kunne jeg ikke være endt her.”
På Kamae Girls Borstal-institutionen begyndte de med 30 piger, hvoraf mange var i forvaring på grund af stoffer og stofmisbrug. Først tog de alle pigerne gennem de 21 leveregler, inklusive Leveregel 2: ”Vær mådeholden,” begyndende med punkt 1: ”Tag ikke skadelige stoffer.” De blev delt op i fem mindre grupper og hver tildelt en leveregel til at se nærmere på, så de kunne vende tilbage med en præsentation af den leveregel til hele gruppen. Seminarerne vil fortsætte hver uge, indtil hver leveregel er behandlet.
De ønskede også at nå ind i samfundet og indgik derfor partnerskab med Mathare Children’s Fund Panaivadri Organization, som sponserer uddannelse af børn, der er hentet fra slumkvartererne. De samarbejdede endvidere med Acclaim Community Transformers, en gruppe dannet af to personer, der voksede op i Mathare-slumkvarteret, som i stedet for at forlade skolen efter at have afsluttet den, blev der for at gøre deres karriere til ”at tage sig af de sårede, syge og desperate” i slummen.
Sammen leverede grupperne seminarer til 67 teenagere og unge i grundskoler og gymnasier, der ikke blot kom fra Mathare-slumkvarteret, men fra andre slumkvarterer i Nairobi, herunder Huruma, Korogocho og Babadoro. De unge, de arbejdede med, bliver udsat for kriminalitet, stoffer og narkomisbrug fra en meget tidlig alder, hvilket fører til, at de går ud af skolen og teenageres graviditet.
Men med Vejen til lykke som en ledetråd for dem, har disse lokalsamfund i Nairobi nu en lysere fremtid.