LYKKE TIL ”SPICE OF THE CARIBBEAN” (CARIBIENS KRYDDERI)
Grenada – der er kendt som ”Spice of the Caribbean” (Caribiens krydderi) – er en smuk ø med kun lidt over 107.000 mennesker og en af verdens største eksportører af muskatnød og muskatblomme. Mens øen har en af de laveste mordprocenter i Caribien, er det også en gennemfartsvej for narkohandel, og den har et af de højeste niveauer af narkorelateret kriminalitet i området.
Dr. Sheridan Cyrus fra Grenada, der nu bor i Canada og er tandlæge, ønskede at give noget tilbage til sit hjemland. Sent i 2018 hjalp han med organisering af en gratis tandklinik og behandlede omkring 280 børn i nød. Hvert barn forlod klinikken med brugsartikler til tandbehandling og et Vejen til lykke-hæfte.
Mens de var på Grenada, henvendte Cyrus og hans venner sig til Hendes Majestæts fængsel, landets eneste fængselsinstitution. Efter et møde med fængselsdirektøren og politikommissæren fik han grønt lys til at levere Vejen til lykke som en del af deres eksisterende program til rehabilitering. Programmet underviser de indsatte i værdifulde jobkompetencer og livsfærdigheder og giver dem redskaber, de har brug for til at blive ansat i en virksomhed, når de bliver løsladt. Mens 80 procent af indsatte ikke vender tilbage til fængslet, ønskede ledelsen at tage fat på de 20 procent, der havde forbrudt sig mod loven og blev sendt tilbage til fængslet.
”Den person, der kørte programmet, fortalte mig, at han opdagede årsagen til, at 20 procent vender tilbage,” siger Cyrus. ”Han indså, at han ikke iværksatte noget etikprogram for dem. Han underviste dem i at læse og skrive og uddannede dem i jobkompetencer som tømrer, vvs, elarbejde, landbrug osv., men han underviste dem ikke i noget, der ville forbedre deres personlige etik. Så han så, at de, der vendte tilbage, var blevet gjort til ’veluddannede kriminelle’, mens de var i fængsel,” sagde Cyrus. Vejen til lykke var det rigtige program til at udfylde dette tomrum, og det blev en integreret del af rehab-programmet.
Derefter fik de leveret til betjentene i fængslet – omkring 90 i alt. For yderligere at hjælpe fængselspersonalet med at anvende leveregel 17 fra Vejen til lykke, ”Vær kompetent”, tog Cyrus to fængselsbetjente fra Ontario i Canada med til fængslet, hvor de gav en specialistuddannelse til fængselspersonalet, hvilket i høj grad forbedrede deres evner til at drage omsorg for og styre deres indsatte.
Efter succesen med Vejen til lykke-programmet i fængslet hørte politidirektøren om Vejen til lykke-kampagnen og anmodede om uddannelse af sine egne betjente.
Efter succesen med Vejen til lykke-programmet i fængslet hørte politidirektøren om Vejen til lykke-kampagnen og anmodede om uddannelse af sine egne betjente.
Dr. Cyrus forklarer: ”Grenada opsnapper flere stoffer end nogen anden caribisk ø. Så hans bekymring er, at han ønsker at sikre, at hans politistyrke er hæderlig. Med den mængde af stoffer, der passerer gennem øen, er han nødt til at sikre, at politistyrkens integritet ikke kun forbliver intakt, men også bliver styrket.”
Cyrus og hans hold leverede derfor først til de overordnede i øens politistyrke. Så leverede de til embedsmænd fra politiet, paskontrollen, kystvagten, brandvæsenet og specialservice-enheden for den sydlige del af øen. Derefter uddannede de betjentene for de østlige og vestlige regioner, og til sidst nåede de ud til de embedsmænd, der dækker ethvert område af Grenada – omkring 160 politifolk i alt.
Premierministeren for Grenada lykønskede dr. Cyrus og hans team med deres arbejde og sagde: ”Modtag mine bedste ønsker om et langt og frugtbart samarbejde med Hendes Majestæts fængsel og Grenadas regering.”
GENOPRET TILLID OG ÆRLIGHED
Den internationale Vejen til lykke-stiftelse arbejder på at vende samfundets moralske forfald gennem genoprettelse af tillid og ærlighed ved at få så mange som muligt til at læse og bruge de 21 leveregler. Bidrag bruges til trykning og distribution af Vejen til lykke-hæfter og de øvrige undervisningsmaterialer.